Hirmutamine, vahend masside mõjutamiseks.

Inimkond on programeeritud oma eksistentsi jätkamiseks planeedil Maa. Seda toetab meie bioloogiline areng ja väljakujunenud instinktid.
Mis meie käitumist mõjutavad aspektid on põnevust pakkunud paljudele. Ameerika psühholoog Abraham Maslow on inimeste käitumist mõjutavate vajaduste hierarhia rivistanud alljärgnevalt:
Põhivajadused, mis meie eksistentsi tagavad ja mille eest igaüks on valmis võitlema on füsioloogilised vajadused, need on: toit, vesi, uni, soo jätkamine. Sellele järgneb turvalisuse vajadus, vajadus olla kaitstud, olla kohas kus saab süüa, juua, magada ja sugu jätkata. Kolmandal kohal on vajadus armastuse ja kuuluvuse järele. Vajadus kuuluda enda jaoks olulisse rühma ja selle järele, et sinust hoolitakse. Nendele kolmele järgnevad nüüd tunnustuse- ja eneseteostusvajadus, mis ka sageli innustavad meid olema loomingulised ja natuke erilisemad, et silma paista.
Enamus meist reageerib kui meie põhivajadusi rünnatakse, me saame olla mingi aeg ilma veeta, söömata, magamata ja sugu tegemata, aga mingil hetkel kui asi kriitiline, siis inimene reageerib. See on sügavale sisse kirjutatud meie geneetilisse koodi.
Väidan, et meie füüsilise eksistentsi ohtu seadmine on peamine inimmasse liikuma panev jõud.
Tänapäeval on just sellega hirmutamine saanud peamiseks mõjutusvahendiks erinevate eesmärkide saavutamisel. Sellest on saanud vahend erinevatele isikutele, gruppidele, organisatsioonidele ja isegi riikidele.
Me kõik oleme mures joogi vee pärast, oma toidulaua pärast, kodu ja elukoha pärast. Kui väita, et vesi saab otsa või tead reostatakse paneb see muretsema igaühe.
  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1