Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Tagasi põhitänavale tulles ja edasi liikudes jõuate vasakul Kalku 10 aadressil asuva Riia balsami baari ette mille nimi on „Black Magic“, soovitan sisse astuda ja tellida mõni kokteil balsami ja kohviga. Nii nagu meie peame hirmus magusat ja kanget „Vana Tallinna“ rahvusrüüpeks on lätlastel selleks mõru, kange ja tume „Riia balsams“.  Puhas Riia balsam, nagu enamus maarohtudest tehtud jooke, on minu arvates päris jubedad. Kui soovite midagi kingituseks, mälestuseks või tarbimiseks, siis soovitan osta Riga Black Balsam Currant, see on lillaka sildiga ning sisaldab mustsõstra mahla. Väga noobel jook ja sobib igasse lugupeetud baarikappi.
 
Kui edasi liikuda Kalku tänavat pidi ja pöörata järgmisel ristmikul jälle vasakule, Skarnu tänavale, jõuate edasi liikudes punastest tellistest ehitatud Jaani kirikuni. Jaani kirikus toimuvad aegajalt nädalavahetustel eestikeelsed jumalateenistused meie kogukonnale.

Selle kiriku kõrval asub Bremeni linna kingitus, mis tehti 1990 aastal peale Berliini müüri langemist Riiale kui sõpruslinnale. Need „Bremeni linna moosekandid“, eesel, koer, kass ja kukk vaatavad välja müüripraost, niimoodi on see kuju ühendatud Berliini müüri langemisega. Moosekantide legend ise rääkis sellest, kuidas vanaks jäänud loomad põgenesid pererahva eest, kes tahtis neid hukata. Oma elu päästmiseks otsustasid loomad minna Bremenisse ja alustada seal moosekandi karjääri. Teel jäid nad ööbima ühte majja, mis oli röövlite oma. Loomad peletasid röövlid minema ja jäidki sinna elama. Riia linn kinkis sõpruslinnale Bremenile vastu päkapikkude kujud.

Tagasi Kalku tänavale tulles ja paremale jäävatest välikohvikute ning suveniirimüüjatest möödudes, jõuate raekoja platsile mille keskel kõrgub Püha Rolandi kuju. Raekoda ise jäi platsile sisenedes paremale. Rolandi kuju seisab näoga raekoja hoone poole, tema mõõgatipust mõõdeti kõiki kauguseid Lätimaal. Püha Rolandi legend räägib ühest palgasõjamehest, kes tuli linna ja päästis linna tänu oma tarkusele vaenlase käest. Selle eest võtsid linnakodanikud ta oma teenistusse. Roland hoiab kilpi millel on kujutatud Riia linna embleem.

Rolandi kuju taga asub uhke Mustpeade maja. See 14. sajandist pärit imekaunis hoone tehti viimase sõja ajal maatasa, kuid taastati kogu endises ilus 1999. aastal. Ainuüksi selle hoone Hollandi renessansi stiilis fassaad on vaatamist väärt. Selle värava kohal on lätikeelne tekst, mis ütleb, et kui ma kukun, siis taastage mind minu endises ilus ja uhkuses. Hoone fassaadil kõrgemas tipus asuvast kellast alla poole jäävad nelja linna vapid, need on Riia, Bremeni, Lübecki ja Hamburgi linna sübolid. Vappide all on neli kuju keda võib lugeda linna tähtsamate ametimeeste kaitsepühakuteks, esimene vasakult kaitseb meremehi, teine käsitöölisi, kolmas ametnikke, neljas kaupmehi.

Platsi serval asub ka neljakandiline must moderne muuseum. See maja hästi nagu ei sobi vanalinna ja selle lammutamist on arutatud, aga siiani on ta alles. Nõukogude ajal ehitatud hoones oli algselt Läti punaküttide muuseum, täna asub seal Okupatsioonimuuseum. Muuseumi taga järgmisel väljakul on Läti punaküttide ausammas, kus neli sõdurisinelis meest seisavad kivistunult.

Sellest platsilt paistab ära ka Läti rahvusraamatukogu mis jääb teispoole Daugava jõge ja meenutab laeva, mõnedele ka mäge. Hoone avati 29. augustil 2014, selle projekteeris USA-s elav Läti päritolu arhitekt Gunnar Birkerts. Hoonet kutsutakse ka Valguse paleeks. Raamatute viimiseks uude kohta ei olnud raha ja nii lõid lätlased inimketi ja andsid käest kätte kõik need raamatud mis nüüd on lugemiseks uues raamatukogus, teisel pool Daugava jõge. Hoone on kasutustes riiklike esindusürituste ja konverentside läbiviimiseks. Ka meie NATO keskus, kus ma töötasin, korraldab just uues raamatukogus oma aastakonverentsi. Lähikese ajaga sai see koht ja üritus tähtsamaks infovahetamise sündmuseks alliansi kommunikatsioonieksperidele.

...järgneb...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1