Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 3


Kui lähete raekojast vasakult mööda, näete musta klaasist seina, kui klaasustest sisse astute jõuate mõnusasse koridori kus müüakse taas Läti suveniire, käsitööesemeid. Vaatamisväärsuseks selles koridoris on suur mahalangenud tammepuu tüvi, mille vanus ulatub issanda ajaarvamise algusesse.

Teiselt poolt välja tulles ja vasakule keerates jõuate ühte väikesesse tänavasse. Aadressil Rozena 1 asub üks minu lemmikrestorane „Rozengrals“. Ta on sarnane Tallinna Olde Hansale, aga ta ei asu korrusmajas, vaid hoopis keldris. Tuleb tunnistada, et tegemist on keskmiselt kallima restoraniga ehk siis turistilõksuga, aga seal saab keskaegset toitu ning magusat meeõlut. Arvestades sellega, et Riias on ikkagi soodsamad hinnad kui Tallinna vanalinnas, on selle koha külastamine lausa kohustuslik. Meeleolu tõstmiseks mängivad pilli keskaegseid rõivaid kandvad pillimehed. Välismaalastest külalistele mulje avaldamiseks on see hea koht, lisaks on see mõnus paik suvepäikese eest parajalt jahedasse kohta varjule pugemiseks.   

Kui olete ennast turgutanud Rozengralsis siis edasi minge 3 minuti jalutustee kaugusel asuvale Palasta 9 tänavale, kus majutas ennast Vene tsaar Peeter I, peale Riia vallutamist, aastal 1710. Selle maja eraldasid Balti aadlikud keisrile peale seda kui olid linna kaks kullatud võtit andnud kindral krahv Šeremetjevile alistumise märgiks. Natuke edasi liikudes teiselpool tänavat, Palasta 6, asub Peetri tõllakuur.

Edasi liikudes jõuate Riia Toomkiriku juurde. Siin asub kahtlemata Riia vanalinna süda ja samuti Baltimaade suurim keskajast pärit kirik. 1211. aastal piiskop Alberti poolt rajatud pühakojas on lisaks ajaloolistele-ja kunstiväärtustele ka võimas orel 6718 orelivilega!
  
Toomkiriku platsil asuvad jälle mõnusad välikohvikud kus saab mõnusalt istuda ja värskendus otsida. Talvel on just sellel platsil jõululaadad, mis ei jää alla Tallinna raekojaplatsi omale, suvel esinevad õhtuti seal kohalikud muusikud oma kavadega. 
See plats oli ka keskajal maju täis. Esimese vabaduse ajal president Ulmanis tahtis Riiale ehitada paraadplatsi, seepärast lammutati osa majadest juba enne teist ilmasõda. Selle platsi ääres asub endine Läti riikliku raadio hoone ja ka vana börsimaja.

Siit edasi võite minna vaatama kolme minuti jalutustee kauguses asuvat anglikaani kirikut, asukohaga Anglikāņu tänav 2. Selle kiriku kõik ehitusmaterjalid ja isegi kiriku ümber olev pinnas toodi väidetavalt briti kaupmeeste poolt Inglismaalt. Nõukogude ajal oli selles kirikus olnud Riia üks kuulsamaid diskosaale. 

Edasi minge Mazā Pilsi tänavale, kus sarnaselt Tallinna kolmele õele asub kolme venna majade komplekt. Need 15 sajandist pärit majad on Riia vanimad ja on vanalinna uhkuseks. Kõige vanemal majal Maza Pilsi 17 on ebaharilikult väikesed aknad, see on sellepärast, et keskajal maksustati Riia linnas majaomanikke selle järgi kui suured olid tema maja aknad. Maja ukse ees olevatel postidel asub majaomaniku vapp.

Kolme venna vastas olev Maza Pils 4 on aga endine Riia Lütseum “Schola Carolina”, mille asutas Rootsi kuningas Karl XI 1675 aastal. See oli tolle aja eliitkool, mille õppemaks oli võrdeline oskustöölise töötasuga. Siinsed õpilased mitte ei söönud hõbenõudest, vaid neile võimaldati erilist luksust, vahetada voodilinu vähemalt korra nädalas.

...järgneb...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1