Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1


Kõige lihtsam on alustada jalutuskäiku Riia vanalinnas Laima kella juurest. See kell on ka kohalikele heaks orientiiriks ja kokkusaamiskohaks. Laima on lätlaste õnnejumal ja muidugi ka kohaliku kommivabriku bränd. Aastal 1870. aastal avas Saksa päritolu ärimees Theodor Riegert Riias šokolaadi ja maiustuste vabriku, mida peetakse Baltimaade suurimaks magusavalmistajaks. Kes soovib ettevõtte ajalooga tutvuda võib ära käia Miera tänav 22, kus asub šokolaadimuuseum.

Laima kella poole näoga seistes jääb selja taha Vabadusesammas, Milda kuju kolme tähega. 
Vasakul, pargi keskel,  paistab Riia Ooperi ja balletiteater. See 1863. aastal valminud kaunis lumivalge hoone ehitati algselt ehitati Saksa teatriks. Suurepärase akustikaga ja kauni sisekujundusega Moskva Suure teatriga vägagi sarnanevas ooperimajas etendub alati midagi huvitavat. Teatri taga on kõrge korsten mis tähistab Riia esimese elektrijaama asukohta. 
Teatri ees jõe kaldal  asub kuulsa balletitantsia Maris Liepa hõbedane kuju, mille autoriks on eestlased Jüri Ojaver ja Jaan Toomik. Kuju püstitati aastal 2013 tänu Inara ja Boriss Teterevi loodud fondile. Kuju ei meeldinud Maris Liepa pojale ja seepärast on selle abstraktset väljanägemist ka kritiseeritud. Kohta kus teater asub kutsuti ajal mil Riia linna piirasid kindlustusmüüridakse pannkoogi bastioniks. 

Riia linnamüür lõhuti 19 sajandi algul kui taheti talle rohkem euroopalikku ilmet anda. Osa linnamüüri kividest veeti Laima kellast paremale jäävasse parki, kus asub nüüd selline kunstlik küngas mida kutsutakse Bastioni mäeks.

Kella juurest otse edasi Daugava suunas vanalinna sisse astudes tervitab teid nagu Tallinna vanalinnaski Viru väravatest läbi tulles McDonadsi restoran, Eestis jääb see vasakut kätt tänavat, Lätis paremale poole. Tänav mida mööda liikuma hakkate kutsutakse Kalku tänavaks.

Peale esimesest majadekompleksist möödumist jõuate Liivi platsile. See väljak  pole tegelikult vana ajalooline linnaplats, vaid tekkinud Teise maailmasõja pommitamise käigus, mil ränga hoobi sai kogu Riia vanalinn. Sellest hoolimata on säilinud 18. sajandist pärit unikaalne majade kompleks, milles asuvad ridamisi mõnusad restoranid.

Platsi taga ääres, so Kalku tänavalt paremal, on Riia kaks eriti tähelepanuväärset ja kaunist hoonet – Suur ja Väike Gildi majad mida tasub külastada. Platsil saab osta kohalikke suveniire, seal asub mitu mõnusat välikohvikut,  suvel toimuvad seal vabaõhukontserdid ja näitused.

Suure Gildis asus kaupmeeste gild, maja vastaskatusel asub üks Riia linna sümboleid, see on musta kassi kuju. Legend räägib, et üks hea vaistuga ärimees oli ennast heale järjele saanud ja tahtis siis Riia suure Gildiga liituda. Millegipärast rikkad kaupmehed ei aktsepteerinud uustulnukat ja keeldusid teda oma seltsi võtmast, mille peale viimane solvus ning solvumise väljanäitamiseks pani oma majale kassi, kelle tagumik oli pööratud suure Gildi poole.  Riikad kaupmehed lubanud selle peale uusrikka maja maha lõhkuda, mispeale viimne kassi ümber pööras, aga looma ikkagi jonnakalt alles jättis.

Tagasi Kalku tänavale tulles olete nüüd Riia Vene teatri ees, mille aknavõlve kaunistavad sinise taeva tasustal asuvad kuldsed mesitarud. Tarude ümber lendavad mesilased. Kui pöörate Vene teatri juurest vasakule ja natuke edasi liigute jõuate kuulsa teatrihoone ette kus dirigeeris kuulus helilooja Rihard Wagner, see tänav on tema auks nimetatud.

...jätkub...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures