Eesti kuvand

Käisin teist korda Aasias konverentsil kus tegin ettekande infojulgeolekust. Kutsujaks oli GovInsider, firma kes tegeleb kohapeal riigiettevõtete nõustamisega.
Olen Aasias külastanud eelnevalt vaid kriisipiirkondi ja seepärast mul mingit vaimustust sinna reisida polnud. Juulis külastasin Singapuri ja sain väga positiivsete emotsioonide osaliseks. See maa on sõbralik ja turvaline, turistina ei pea sa tundma ahistatuna kerjuste või muude tegelaste poolt. Seekord Taimaal seevastu pettusin, sest seal nähti sinus esmajärgus kõndivat rahakotti.
Esimesel korral pani FINAIR mind lennureisil istuma keskmisse ritta, kõige keskele. See ei olnud eriti meeldiv kogemus, isegi kui naabriks oli kõhetu kuju. Tagasilennul sain vahetada oma koha ühe Eesti perekonnale mugavamaks, et nad üheskoos saaksid olla, nii sain vahekäigu äärde istuma. Taimaale lennuks ostsin omale eraldi 60 EUR eest koha kus oleks ruumi jalgadele, aga vaatasin, et see võrreldes teiste reisijatega mulle küll mingit eelist ei andnud, pidin isegi 7 EUR veiniklaasi ise kinni maksma. Arvestades kuidas lüpsavad meie enda europa firmad oma kodanikke ei saa ka Aasia hindu valgele turistile pahaks panna.

Eestlastele vaadatakse Aasias alt üles, oleme kuulsad oma innovaatilisuse poolest.
Kohtusin Eswatini delegatsiooniga, mida juhtis kuninglik kõrgus printsess Sikhanyiso. Nad olid hiljuti (septembris 2019) külastanud Eestit ja olid meie riigist vaimustatud. Nende innovaatilisuse eksperdid oli mures, et küberiga seotud strateegia väljatöötamine on väga raske, seda ei suudeta kokku leppida. Soovitasin neil jalgratast mitte leiutada ja kopeerida Eesti küberjulgeoleku strateegia mis meil sai just kinnitatud. Sain teada ka, et Venemaa korraldab innovatsiooni kongressi kuhu esimesena kutsuti Eswatini kuningas, kuna ta eelmisel konverentsil mida korraldas Hiina, ainukesena kohale ei läinud. Huvitav oli kogeda kui tähelepanelikult suurriigid jälgivad arenguid Aafrikas.

Minu ettekanne andis ülevaate ohtudest mida küberruum sisaldab. Singapuris kuulsin, et meie inimesed on sagedased külalised seal, sest Singapur tahab ehitada üles modernset riiki, kus on tark rahvas (smart nation). "Müüsin" selle termini, smart nation, hiljem maha Soome StratCom sõbrale, kes lubas hakata riiklikul tasemel seda kasutama. 
Eesti kuvand Aasias on väga hea, oleme väike innovaatiline riik, kes on suutnud ennast 20 aastaga tõsta maailma eesrindlikemate riikide sekka. Singapuris kohtasin ka ühte hindust teadlast, kes oli Eestis pool aastat veetnud ja uuringut teinud, intervjueerinud meie ametnikke küberi teemadel. Pole imestada, et Hiina Eesti saatkonnas on rohkem ametnikke kui naabrite juures, huvi meie vastu kestab. Ei tea  kas peaks hakkama mandariini keelt õppima :)
 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1