On aeg prognoose teha

Hakkame ennustama. Esmalt tuleb fikseerida olukord ja natuke analüüsida põhjuseid.
Fakt on see, et kui kriis mööda saab elame uues maailmas. Kohati ma isegi mõtlen, et see olukord on tekitatud, et lahendada mõned probleemid. Nagu näiteks:
a) Euroopa vähene sündivus. Eesmärgiga, et pered lapsi teeksid on mehed ja naised sunnitud koos kodus aega veetma nüüd rohkem. Eeldada võib sündide kasvu Euroopas, kahjuks laieneb sama skeem ka muule maailmale kus liikumiskeelud kehtestatakse, ehk siis toimub taas maailma rahvastiku kasv.
b) Meil on liiga palju abitegevuslasi, pehmete teemadega tegelejaid, meelelahutajaid ja liiga vähe tegelike väärtuste loojaid. Kriis korrastab turgu ja suunab tööjõu sinna kus teda rohkem vaja. Tekib ressursside ümberjagamine, mis toob kaasa loodetavasti meelelahutusmaailma kvaliteedi tõusu, sest sellega hakkavad tegelema tõeliselt pühendunud inimesed.
c) Me reisime ja tuiskame ringi liiga palju saastades enda ümbrust ja loodust. Kindlasti mõeldakse nüüd rohkem kui reisile minnakse. Kas hoobi saab ühistranport? Vaadates linnastumist siis väidan, et mitte. Muutuda võib selle korraldus ja ülesehitus.

Tõsiasi on ka see, et läbi selle kriisi toimub jõukuse ümberjagamine. Kahjuks kannatajaks on nagu ikka lihtrahvas. Vaesemad muutuvad veel vaesemaks. Keskklass kindlasti kannatab, sealt tuleb lisa juurde vaesete hulka, vähem on kesklassi hulgas neid kellel õnnestub sellest kasu lõigata. Rikkamad muutuvad veel rikkamaks.

Imelik on see, et sellele haigusele pole siiani ravi leitud. Kas see on märk meid ohustavatest sarnastest pandeemiatest ka tulevikus?

Sellised kriisid aitavad kaasa diktaktuuride tekkele. Miks ma seda väidan? Igasuguse demokraatia piiramine on läbi aegade aidanud kaasa diktatuuride tekkele, andnud põhjuse selle summutamiseks ja seejärel kohati saanud harjumuseks, paratamatuseks. Inimesed kohanevad uute olukordadega, eriti siis kui ahelad on kullatud.

Tagasilöögi saab ühiskonna haridustase. Vähe on neid vanemaid kes oma lapse haridust oskavad anda. Inimene on karja loom ja õpib läbi eeskujude, kui see eeskuju ei sa omadega hakkama siis arengut ei toimu. Karjas õpib loom rohkem, kui oma eeskuju sabas sörkides.

New world, kuidas sa välja näed?
Eelneva põhjal võib väita, et ebavõrdsem, rumalam, julmem, rahvastatum, kontrollitum ja ohtlikum.

Kas midagi positiivset ka tuleb?
Võibolla niipalju on ees positiivset, et kui me tulevikus valime õigeid eesmärke, nt Marsile lendamine, kuu koloniseerimine, siis on selleks inimkonnal lihtsam ressursse ja fookust suunata. Vaidlemist ja kõhklemist, mida demokraatia tingimustes on palju, jääb vähemaks.

Konkreetsemalt, millal kriis mööda saab?
Hiinas kestis garantiin 2 kuud, nüüd võetakse asja rahulikumalt ehk siis mai keskpaigas lõpeb see jama, kui mitte varem vaktsiini ei leita.
Kas toimub mingi hindade langus?
Kallid asjad muutuvad kallimaks, põhitoidu tooraine muutub natuke odavamaks. Sissetulekud taas langevad. Kinnisvara jääb samale tasemale, võibolla isegi kallineb, autode hinnad kasvavad.

Vaatame siis 2 kuu pärast palju läheb täppi :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1