Maailm peale Ukraina sõda

 Kõigepealt sõjast. Kes võidab selle sõja? 

Vastus on, et mitte keegi. Ukraina ei suuda üksi tagasi võtta venemaa poolt vallutatud alasid. Lääne toetus relvade näol jääb selle saavutamiseks napiks, vaja oleks inimjõudu, mida lääs siiski ei eralda. Tõsi küll, relvatootjad siiski saavad sellest sõjast hea kogemuse oma süsteemide arendamiseks ja Ukraina saab olema moodsamalt relvastatud armee maailmas.

Vahemärkusena tahan öelda, et pidasin siiani maailma parimaks tankiks Saksa Leopardi, kuid kuna ta pole pea üheski lahingus ennast tõestanud ja jäi ka seekord välja, siis jään teise koha omaniku Iisraeli  Merkavat eelistama.

Venemaa ei suuda edasi tungida. Uued piirid jäävad hõõguma nagu verised haavad nende kahe riigi suhetes veel mitu põlvkonda. Selles suhtes pole lootustki, et venelased loobuvad kättevõidetust.

Vene armee on saanud küll väikese võidu, vallutatud territooriumi näol, kuid kandnud päris suuri kaotuseid. Kindlasti muudab see allesjäänud sõjaväelased veel julmemaks, moraal saab olema veel madalam, joomine süvendab allakäiku. Siiski tänu oma massiivsusele ja jõhkrusele jääb ta edasi toetama Putini reziimi, nii nagu nuuti saanud koer jääb truuks oma nuhtlejast peremehele. See tähendab sealt ohtu riigipöördeks ei tule.

Kirjutasin, et vene emad tõusevad üles kui hukkunute arv tõuseb üle 30 000. Tänaseks on see arv tõusnud 26 000-le. Vaadates, kuidas vene propaganda avaliku arvamusega manipuleerides rahvast maailma vastu üles ässitab, siis tuleb mul tõdeda, et eksisin ja see stsenaarium, et venemaal keegi suudaks tsentraalse võimu vastu hakata on utoopia. Usk heasse tsaari on liiga tugev. Mingit venemaa lagunemist väikesteks riikideks kubermangude kaupa ei saa toimuma, kuna sellise visiooniga inimesi lihtsalt pole venemaal sündinud. Isegi Putlerile oli alguses venemaa ainuvalitseja positsioon uskumatu vedamine. Tema ambitsioon kasvas oma ainuvõimu tundma õppimisega, enne seda oli ta lihtsalt "vor vsakone". Vargad on arad ja alati kahtlevad ning kõik on harjunud venemaal varastama, alates kojamehest lõpetades ministritega! 

ÜRO ja NATO on tegelikult läbi kukkunud. See ei tähenda, et nad on mõttetud organisatsioonid. Kindlasti mitte. Nad on vajalikud areenid foorumiteks, mida on vaja riikide ja neid esindavate võimurite vaheliseks suhtlemiseks. Need organisatisoonid peavad õppima olukordadega kohanema. Kui partner mängib nipsu, siis pole mõtet malega jätkata! Ükskõik mis käigu teed, ta saab su nupule pihta ja muudab sinu osaluse mängus mõttetuks. Kahjuks bürokraatiale üles ehitatud organisatsioonid toodavad mugavaid ametnikke. Mugavatele ametnikele meeldib ka nipsumängus malega jätkata, sest 1. seda nad oskavad 2. meie ju ei riku reegleid 3. selleks, et nipsule üle minna on vaja üleminekuperioodi 4. mind on palgatud malet mängima 5. me oleme alati malet mänginud. 

Ehk siis mis juhtub ÜRO ja NATOga peale seda sõda? Vastus on - mitte midagi. Isegi siis kui Rootsi ja Soome astuvad alliansi liikmeks. Mis tegelikult on suur strateegilise kommunikatsiooni võit NATO jaoks, võib öelda, et isegi kogu lääne kultuuriruumi jaoks, sest need riigid julgesid ennast identifitseerida osana lääne kultuuriruumist. See ei tähenda, et NATO oleks väga punnitanud nende liikmeks meelitamise osas. Soome ja Rootsi inimesed lihtsalt võtsid seisukoha. Kui ungarlased, prantslased ja sakslased oleksid ka nii julged...!!! 

Venemaa on tõestanud oma nõrkust. Lääs on seda samuti teinud. Mõlemal puudub soov edasi minna, mugav on jääda sinna kuhu on jõutud. Venemaa muutub veel rohkem asiaatliku kultuuri harrastavaks riigiks, kus arengu asemel on aus traditsioonid ja stagnatsioon.

Kokkuvõttes, saab meil olema maailmakaardil üks külmutatud konflikt juures. Mingid muutused saavad toimuma siis kui Putler sureb. Praegu on ta 69, nii nagu poputati Breznevi, hoitaks elus ka Putlerit. Arvestades, et inimesed tänu arenenud meditsiinisüsteemile elavad kauem, siis meil tuleb vähemalt 20 aastat veel oodata, enne kui midagi muutub.  

Ahsoo, mis saab võitlustander Ukrainast? Lisaks võimsale ja modernsele armeele, saab ka rohkelt uusi investeeringuid läänest. Kindlasti pooled nendest investeeringutest varastatakse lääne ärihaide kaasabil, aga see ei takista purustatud linnu üles ehitamast. Elu saab olema selles maailma viljaaidas täitsa ok, kuna seal saab olema korruptsiooni umbes sama palju kui Eestis praegu.



 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1