Miks pole Soome ja Rootsi saanud veel NATO liikmeks?

18 mail 2022 esitasid Soome ja seejärel Rootsi suursaadik avalduse NATO peasekretärile Jens Stoltenbergile üle taotlused NATO-ga liitumiseks. Tänaseks pole NATO seda avaldust rahuldanud.

Põhiprobleemid on Türgi ja Ungari. Küsimus on miks pole diplomaadid suutnud survestada Ankarad ja Budapesti, et seda vastuseisu murda.

Väga mugavalt öeldi diplomaatide poolt kohe protsessi alguses, et liitumisprotsess ehk siis liitumislepingute ratifitseerimine 30 riigi parlamentides võib võtta kuni aasta aega.

Nüüd viidatakse valimistele!!! Aastat pikendatakse veelgi, võibolla veel üks aasta.

Ajal mil käib sõda Ukrainas on selline aastane viivitus muidugi imelik, eriti olukorras kus tehniliselt on mõlemad riigid liikmeks olema täiesti valmis.

Arvestades missugust kasu tooks Soome ja Rootsi integreerimine NATO kaitseplaanidesse, et meie regiooni kaitsta ja survestada Venemaad sõda lõpetama, siis on meie välisministeeriumi ja kaitseministeeriumi passiivsus lausa kuritegu.

Ma olen juba kirjutanud oma blogis mugavatest kantsleritest, võibolla peaks seda olukorda muutma ja välja vahetama mõlema ministeeriumi kantslerid? Ministrid ju enamasti teevad seda mida kantslerid ütlevad. Kurb!

Lisaks on imelik meie meedia fookus Rootsile, kus põletati koraani, aga mitte Türgile, kelle vastupanu Soome ja Rootsi liitumisele murdmine peaks olema meie sise- ja välispoliitiline prioriteet? Selle asemel pekstakse rootslasi, nagu parastades, et ise olete süüdi, et liikmeks ei saa, meie oleme liikmed, meie oleme vihmavarju all, hahaa…See tundub koolieeliku uhkustamisena….,aga mida sa noortelt alamakstud ajakirjanikelt ikka ootad. Ma tean muusikuid, kes on ajateenistuse läbinud, ajakirjanikest tean vaid Pavel Ivanovi, kel N armee ajateenistuse kogemus. 

Loodame, et Soome ja Rootsi ei võta avaldust tagasi ja meie president jõuab ära oodata kutse banketile, kus tähistatakse nende liitumist. Muidugi ta ei saa kellelegi ordenit jagada liitumisele kaasa aitamise eest,…kuigi miks mitte, see oleks põhjus autasustada mõnda lähedast templirüütlit või tuttavat, sugulast, nii nagu meie presidendid siiani on teinud. Sorry, vahel on ka mõni vääriline sinna sattunud, eestlasi on õnneks rohkem kui mõna mehe/naise ego mahutab !!!

Kokkuvõtteks,  meil tuleb tõdeda, et me pole teinud piisavalt, et survestada meie liitlasi, kes on Soome ja Rootsi NATO liikmeks saamise vastu. Eesti on mugavalt ennast distantseerinud sellest võitlusest oma passiivsusega. Olukord on kurb! Loodame, et see mugavus ei saa saatuslikuks meie iseseisvusele.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1