Kõne Suure-Jaani kooli ja gümnaasiumi kooliaasta avaaktusel

Lugupeetud Suure-Jaani kooli ja gümnaasiumi õpilased, õpetajad, lapsevanemad, külalised, daamid ja härrad!

Tere tulemast meie 2024/2025 õppeaasta avamise aktusele! On äärmiselt hea meel teid siin näha, et koos tähistada uue õppeaasta algust, mis toob endaga kaasa uusi väljakutseid ja võimalusi. Minu jaoks on see esimene kord alustada kooliaastat direktorina.

Head õpilased, ajal mil teie puhkasite käisid teie õpetajad juba tööl ja valmistasid ennast selleks õppeaastaks ette. Meil oli ka koolitus, kus me tuletasime meelde lihtsaid põhitõdesid, mida õpetamise juures on vaja. Jagaksin siin ka mõnda seal korratud tarkust.

Head õpilased, et elus hakkama saada, peate tarkust koguma, peate õppima. Koolis käimise eesmärk on eelkõige õppida õppima. Olete ju märganud oma vanemate puhul, et kui te lähete neilt abi paluma mõne keerulisema koolitööga, siis neil tihti ei tule lahendused ja vastused kohe meelde. See ei tähenda, et nad pole seda koolis õppinud. Ikka on, aga kohe ei pruugi vastus meelde tulla, sest me kõik unustame. Paljudel teil ei tule meelde võib-olla näiteks see, mida ema käskis selga panna või mida õpetaja eelmisel tunnil rääkis. Peamiselt on see sellepärast, et te ei pannud tähele. Võib-olla hoopis olulisem oli telefoni skrollida või või sõbraga tsättida. 

Tahan rõhutada, õppimise alus on tähele panemine. Head lapsed, minu soovitus algaval õppeaastal on: pange tunnis paremini tähele. Kui te õpite tähele panema, mida õpetaja räägib, teeb või näitab, on õppetulemused palju paremad. Õppige tähele panema!

Nutitelefonid on igavene nuhtlus ja tahavad teie tähelepanu röövida, sest nad helisevad, piuksuvad või võbelevad tunni ajal. Me veel ei korja teilt neid iga tunni alguses ära, aga ma luban õpetajal seda teha, kui ta selleks vajadust näeb. 

Õpetajad said sellelt koolituselt nõuande – selleks, et õpilaste tähelepanu oleks maksimaalne, peab tund olema huvitav ja pingeline, selline, kus õpilased tõeliselt pingutaks. Õpetajad, tehke oma tunnid huvitavaks, pingeliseks ja eluliseks. Miks meil kevadel mõned õpilased lihtsatest eksamitest läbi kukkusid? Võib-olla ka selle pärast, et  polnud harjutud pingutama ja polnud harjutud pingega. Tunnis ei pea mugav olema.

Kui aine on huvitav, pinge on peal ja tähelepanu on saavutatud, siis jäävad asjad paremini meelde. 

Meeldejätmist toetab veel seostamine. Terve meie kooli programm on täis seoseid. Eesti keeles õpite esmalt tähti, siis silpe, siis sõna ja lõpuks lugemist. Matemaatikas esmalt numbreid, siis neid liitma ja lahutama, edasi juba korrutamist-jagamist, seejärel valemeid, aksioome ja teoreeme. Ei saa kohe Pythagorase teoreemi tõestada, kui pole eelnevalt õppinud korrutamist ja numbreid. Seostamine aitab arendada loogikat ja lihtsustab tavalist pähe tuupimist ehk meeldejätmisest. 

Meeldejätmist on eriti vaja võõrkeeltes. Teadlased on öelnud, et kui sul on meelde jäetud 300-500 sõna, siis seejärel sa juba püüad neid kasutada ja hakkad rääkima võõrkeelt. 

Selleks, et meeldejätmine paremini läheks aitab luuletuste pähe õppimine, see treenib mälu. Et luuletused paremini meelde jääksid, on hea meetod teha seda lauldes. Ehk siis seoste juurde tagasi tulles on võõrkeelt tõhusam õppida võõrkeelset laulu selgeks saades. 

Kolmandaks toetab õppimist kordamine. Osad teist on näinud Mõmmi ja aabitsa telesaadet, kus karupoeg paneb käe silmade ette ja kordab õpitut silmad kinni. „Ahaa, ahaa mul meelde jääb a, jaa-jaa, jaa-jaa kui katus aa, kui katus on aa, kui katus on aa, kus vihma ajal varju ma saan“.  Kordamine, seoste loomine, kõik oli selles laulus. Õpilased, seega nõuanne teile –  korrake seda mis õpite, käige igal õhtul üle oma koolitunnid ja mõelge mis teile sealt meelde jäi. Ja kui te nii teete, siis on ka eksamiteks ettevalmistamine kergem, sest asjad tulevad palju paremini meelde. 

Ja  ärge kurjustage õpetajaga, kui tunnis on pingeline või kui teil mõni asi meelde ei tule. Õpetaja töö ongi teil aidata pingutada ja mõnikord lihtsalt ei jää asjad meelde.

Selle põhjuseks võib olla see, et olete väsinud, aga väsinud saate olla sellepärast, et te ei ole oma kasvavat organismi piisavalt hooldanud ja kütusega varustanud. Teie organismi kütuseks on õige toit. Ärge laske oma patareisid tühjaks, vaid käige korralikult söömas. Koolitoit on vajalik just selleks, et te jõuaksite terve koolipäeva vastu pidada.  

Puhkus ja füüsiline liikumine on samuti olulised. Meie kool on spordikallakuga, meie koolil on Eesti vabariigi parimad sportimise tingimused, meil on vahvad treenerid ja õpetajad. 

Suure-Jaanis on loodud just need tingimused, mis toetavad teie õppimist. Hoidke siis meie taristut, et see säiliks ka järgmiste laste jaoks. Ärge lõhkuge ega laamendage. Sel suvel oleme maksumaksjate sealhulgas teie vanemate raha toel ära remontinud poiste kolmanda korruse WCd ning teinud siledamaks teise ja kolmanda korruse põrandad. Siin saalis ja aulas on lakitud põrandad. 

Koolimaja täisrenoveerimine on vallavalitsuse poolt töösse võetud ja planeerimistööd juba käivad. Ma usun, et 5-6 aasta pärast lähevad siin käima suuremad ehitustööd. Ent niikaua peame korrastama ja hoidma olemasolevat.

Võtke vastutus oma tegude eest, ärge pange kogu maailma valu oma vanemate õlule. Vastutuse võtmine aitab teie arengule kaasa, võtke see oma käitumise ja õppimise üle vastutus juba täna. Tüdrukud ärge jätke seda vastutuse võtmist lapsesaamise või poisid kaitseväkke minemise ajale. Teie arengut õppimise ajal aitab vastutuse võtmine.

Kordan siis üle, millest siin pikalt rääkisin. Et elus hakkama saada, peab oskama õppida, kool on see koht kus saab õppida õppimist. Et lihtsam oleks õppida tuleb meelde jätta, et meelde jätta, tuleb tähele panna ja seoseid luua. Selleks, et õpitu kinnistuks, tuleb korrata. 

Õppimist toetab see, kui te korralikult toitute ja puhkate, kui te oma keha eest hoolt kannate. Õppimine ei ole lihtne. Õppimiseks tuleb alati pingutada, ilma selleta me ei õpi. Pingutamine läheb hästi siis, kui me teeme seda vastutustundlikult.

Need on minu nõuanded teile algavaks õppeaastaks.

Mida ma veel tahan teile öelda algava õppeaasta puhul. Peale õppimise leidke ka omale uusi sõpru. Kool on koht, kust saate omale sõbrad elu lõpuni, olge ausad ja head oma kaaslaste suhtes.

Julgustan teid olema uudishimulikud, uurige ja avardage oma silmaringi. Ärge kartke proovida uusi asju ja astuda mugavustsoonist välja. Iga uus kogemus rikastab teid ja loob tugeva aluse teie tulevaseks eluks.

Käesolev õppeaasta toob endaga kaasa ka uusi algatusi ja projekte, milles kõigi teie osalemine on väga oodatud. Olgu need huvitegevused, üritused või kooli arendamine – igaühel on võimalus anda oma panus ja jätta jälg sellele, mida me koos saavutame.

Veel soovin tähelepanu juhtida, et meie kodukorras on ka viidud sisse muudatus, nimelt gümnasistidel on lubatud spordidressides käia vaid kehalise kasvatuse tundides ja trennis. Akadeemilistes tundides tuleb riietuda akadeemiliselt. Daamid ja härrad, riietage ennast edukaks. 

Veel tahan gümnasistidele öelda, et ma sooviksin teilt kuulda kooli lõpus väljavalitud ülikooli nime, sest meie siin valmistame teid ette ülikooliks, alternatiivi teil ei ole, päriselt, pingutage. Kümnendas klassis on poiste ülekaal. Poisid, hoidke oma tüdrukuid, mehistuge.  

Meie esimese klassi lastele ütlen veelkord: „Tere tulemast!“. Mul on suur au teid Suure-Jaani koolis tervitada.  Teil on päris suur klass – 25 õpilast. Loodan, et olete head lapsed oma õpetajale ja õpite hästi ning hoolega. Olete tunnis tähepeanelikud, jätate õpitut meelde läbi seoste, ei karda pingutada ja kordate õpitut. Teie olete meie kodukandi tulevased juhid, Suure-Jaani vaimu edasikandjad. Kõige uue algus on täna, astute oma elu uude, põnevasse etappi.

Lõpetuseks, soovin kõigile meeldejäävat, edukat ja inspireerivat õppeaastat! Olgem üksteise toetajad ja koostegijad, et meie kool saaks olla koht, kus igaühel on võimalus särada.

Aitäh ja edukat õppeaastat kõigile!

Elagu Eesti, elagu Suure-Jaani!



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

1,6 miljardit

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1