Diviisi staabi loomine oli säästuarmee jätkuprojekt

Olen korduvalt juba kirjutanud, et 2012-2013 kaitseväe vähendamine kahele brigaadile oli kohutav viga riigikaitse arendamise kohapealt. Täna on siis loodud kahe brigaadi kohale diviisi staap, kuhu loodetakse sõja korral meelitada ka liitlased ja siis antakse see diviis NATO kirdekorpuse juhtimise alla!!!!

Miks see halb idee on? NATO tuleb ja kaitseb, ütlete. 

Halb on ta sellepärast, et ära on unustatud lihtne tõsiasi, Eesti pinnal on sõjategevuse juhtimine Eesti riigi ülesanne. Sõda ei tähenda ainult vägede liigutamist, vaid tähendab ka elanikonna eest hoolt kandmist, taristu hooldamist ja varude jaotamise kohustust, riigi kui süsteemi tegutsemise jätkamist, ka sõja ajal on inimestel vaja infot, arstiabi, sotsiaalhooldust, toiduaineid, tulekahjude kutsustamist, kaitset kuritegevuse eest.  Paljud meie tunnustatud reserv ohvitserid peavad jätkama seal kus nad on: uudiseid tegema, lehti toimetama, korda valvama, toiduainetööstust juhtima, haiglas tavainimesi teenindama, apteegist ravimeid väljastama. 

Diviisi andmisega liitlaste käsutusse jätab kaitseväe juhataja omale võimaluse riiklikku kaitsetegevust organiseerida vaid kaitseliidu abil. Juhul kui panna peale piirang, et Eesti diviisi saab kasutada vaid Eesti pinnal tekitab see pingeid NATO kirde korpuse ja kaitseväe peastaabi vahel, sest info liikumine ja sünkroniseerimine Poolas asuva korpuse staabi ja kaitseväe peastaabi vahel saab olema väljakutse. 

Laaneotsa oponendid ütlevad, et tema loodud kaitseväe struktuur oli pabertiiger, üksused olid paberil reservis. Andke andeks, aga ka need 2 brigaadi on samasugused paberloomad, sest ka allesjäänud kahe brigaadi enamus üksuseid on paberil ja reservis. Ma ütleks siis, et kui Kert, Kõuts ja Laaneots ehitasid Tiigrit, siis Terras, Herem ja Palm on ehitanud paberkiisut.

See Eesti riigikaitse nõrgendamise tempel saadab Isamaa selle aja kaitseministreid Laari ja Reinsalu elu lõpuni.

Mis siis oleks lahendus?

Jätkamaks meie säästuriigis väljakujunenud mõttemalle, siis üks lahendus oleks kaitseliidu poolt üle võtta kaitseväejuhataja institutsioon ja sulgeda kaitseväe peastaap, see aitaks lühendada käsuliini ning viiks sõjaajal juhtimise õigetesse kätesse. Väljakutseks saab olema lennuväe ja mereväe väeliikide juhtimise integreerimine kaitseliidu süsteemi, aga kuna nad on siiani omaette olnud (Terras ju lausa sulges mere-ja püüdis sulgeda õhuväe staape vahepeal), siis ei ole see probleemiks ka nüüd. 

Hea on see, et Kaitseliidu koosseisus on kaitseringkonnad loodud, kaitseringkonnad teavad kohalikke olusid ja oskavad diviisi(e), kelle ülesandeks on tegevus vaid kitsal rindelõigul, suunata võiduks vajalikke tegevusi tegema. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

1,6 miljardit

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1