Rahvusvaheline skandaal mille tingis Eesti peaministri kriitika NATO suhtes

Täna helistas mulle minu Läti relvavend, kes küsis, et mis teil seal Eestis toimub. Meie peaministri sõnavõtt olla tekitanud seal palju pahameelt. 

Esimest korda lugedes seda uudist ma juba ennustasin, et sellest tuleb rahvusvaheline jama ja nii see sündiski. 

Kaja Kallas peaks olema juristina teadlik mida tähendab riigisaladuse lekitamine. Kaitseväest on kergema süüteoga minema löödud. NATOs lasti lahti üks endine sõjaväelane, kes kogemata oma Kosovo meeskonna foto saatis edasi PIIRATUD PowerPointi slaidi põhjal. Siin on tegemist NATO salajase klassifikatsiooniastme dokumendiga. 

Samalaadne intsident juhtus Leedus kui nende president avaldas 2009 NATO plaanide nimed. Meie peaminister tõi välja juba konkreetsed numbrid, Tsiteerin err-i portaalis kajastatut: "...praeguste NATO plaanide järgi on arvestatud, et Balti riigid võivad Venemaa okupatsiooni alla jääda 180 päevaks." Leedu presidendile Dalia Grybbauskaitele ei tehtud midagi ja paistab, et ka Kaja Kallas pääseb karistusest, sest seda saab ju võtta kui meelevaldset tõlgendust. Rahvale aga paistab, et mõned on seaduse ees võrdsemad. 

Olen ise NATO kaitseplaanide koostamisel osalenud ja võin kinnitada, et minu ajal me küll mingeid territooriumide ära andmisi oma plaanidesse ei kirjutanud. Huvitav, kes küll peaministrit sellest 180 päevast briifis?

Juhul kui nüüd on need kaitseplaanid ümber tehtud siis jääb üle imestada Eesti meeskonna nõrgast tööst nende koostamisel. Isegi kui meie kaitseväe esindajad ei saanud hakkama, siis oli poliitilis-julgeoleku tasandil võimalus sellised plaanid kinnitamata jätta. Selleks on kaitseminister ja välisminister koos kaitseväe juhatajaga NATO peakorteris oma alaliste esindajatega 24/7 kohal ja saavad igasugusele rumalusele koheselt käe ette panna. Kolm Eesti juhtivat riigiasutust maksavad ametnikele head palka riigi esindamise eest. Miks ministrid ja juhataja midagi ei teinud, et läbi oma esindajate asju parandada?

Nüüd kui NATOga on liitumas Soome ja Rootsi, lähevad ju kaitseplaanid uuesti ümber vaatamisele ja nii saab Eesti esindajate viletsa töö NATO peakorteri ja sõjalise staabi juures ära parandada. Samas ma näen, et ega meie põhjanaabrite liidritele selline sõnavõtt NATO kasulikkuse äraseletamisest oma valijatele eriti kaasa ei aita!

Madridi tippkohtumine toimub juuni lõpus ja loomulikult Eesti soovib saada sealt omale suuremaid julgeolekugarantiisi oma liitlastelt. Ühest küljest võib Eesti peaministri väljaütlemist lugeda strateegilise kommunikatsiooni läbikukkumiseks, mida siseriiklikud suhtekorraldajad nüüd püüavad parandada. Kahjuks nende mõju jääb siseriiklikuks, rahvusvaheliselt on asi keerulisem.

Igatahes ette öelduna deklareeritakse NATO Madriidi tippkohtumist kui suurt õnnestumist kus riigijuhid kinnitavad oma ühtsust ja jätkuvat toetust Ukrainale. See kas Soome ja Rootsi saavad NATO liikemeks, ma nii kindlalt ei julge väita. Kindlasti saadavad britid siia veel ühe kompanii ja kinnitavad lahingugrupi valmisolekut omas kodus. 

Sõbra lätlasega arutasime, et Putleril enamus lahingüksusi on hetkel kinni Ukraina suunal, mis tähendab, et suurejoonelist operatsiooni meie riikide okupeerimiseks 180-ks päevaks ilma mobilisatsioonita, tal jõudu ei ole. Mobilisatsiooni salaja läbi viia ilma meie luure poolt tuvastamata on täna võimatu. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Johann Köler 198