Suvevaheaeg on saabunud!

 Lugupeetud õpilased, õpetajad, daamid ja härrad.

Täna lõpetame selle kooliaasta. Ees on ootamas väljateenitud suvepuhkus, mõnedel teist suvetöö ja korduseksamid.

Selle õppeaasta sees on olnud palju turbulentsi, tõuse-languseid, muresid ja rõõme. On olnud õppimise ja arengu aasta, nii nagu see oli ka eelmised õppeaastad. Kooliharidust on Suure-Jaanis pakutud juba aastast 1688. 

Kuid arenemine ei toimu ainult koolis, me oleme osake maailmas ja kõik mis toimub väljaspool mõjutab ka meie koolielu. Uued tehnoloogiad nagu Chat GPT on tulnud ka meie kooli, uued mängude äpid segavad mõnikord õpilasi kodus koolitööde tegemisel ja kui vanemad ei keela siis meelitavad lapsi lubamatult kaua üleval olema, nii et koolitunnis ollakse väsinud ja apaatsed. Sõda Euroopas, Ukraina ja venemaa vahel, toob ärevust, nii et mõned vanemad võtab lapsed koolist ja kolivad Hispaaniasse või mujale nende arvates turvalisemasse riiki. Süvenev majanduskriis on jätkuvalt vähendanud meie kooli ja gümnaasiumi eelarvet, isegi siis kui õpetajate palkasid on tõstetud 71 euro võrra. Elektoonilised sigaretid on asendanud tubaka suitsetamise ja seda tarbitakse juba 6 klassi tütarlaste hulgas. Elurikkuse huvigrupid annavad põllumaad ja metsa tagasi soodele ning rabadele. Maailm meie ümber on muutuses ja pakub niipalju uusi ahvatlusi, võimalusi, ärevust ning väljakutseid.

Teile noortele on see aasta olnud arenemise aasta mitte ainult tarkuste omandamise poolest vaid ka füüsiliselt. Märkamatult olete sirgunud pikemaks, kaalu kasvatanud, osad teist on kogenud häälemurret, hormoonid on hakanud möllama. Ees ootav suvi muudab teid veelgi, pikemaks, raskemaks, loodetavalt ka pruunimaks.  

Elame pidavas muutuses, et muutustega toime tulla peame kogu aeg kohanema ja õppima. Oleme astunud elukestva õppimise ajastusse. Muutused meie ümber on nii kiired ja suured, et mõnikord need ajavad lausa segadusse. 

Selles segaduses on oluline hoida kinni meie põhiväärtustest. Aga mis on meie väärtused? Kas need on kuld ja kalliskivid, uhked maja ja võimsad autod? Positsioon ja karjäär ning palju raha? Või on need hoopis kodusoojus, head sõbrad, hakkama saamine iseenda ja maailmaga?

Oleme osa Euroopa Liidust ja EL on oma väärtusteks kirjutanud alljärgneva:

Esmalt inimväärikuse. Ka meie siin koolis peame austama iga õpilase, õpetaja ja töötaja inimeseks olemist. Kellegi väärikus ei tohi alandada, omakohus on lubamatu. Ka kordioris röökimine ja dressides keemia tundi minek ei ole väärikas tegu. Ma saan aru, et hormoonid möllavad ja tütarlastes on vaja kuidagi tähelepanu äratada, aga palun ära tee seda põdrapulli kombel möögides.

Teine Euroopa väärtus on vabadus. Meil on suvel mõnus võimalus reisida vabalt mööda suurt osa maailmast, meid ei piira piirid ega eesriided. Meil on vabadus valida, kellele ei meeldi õppida siin, saab alati valida alternatiivi teises koolis.  Isikuvabadused, nagu eraelu puutumatus ning mõtte-, usu-, kogunemis-, sõna- ja teabevabadus, on meile tagatud lausa seadustega. 

Kolmas vabadus on demokraatia. Ma loodan, et kõik meie õpetajad käisid valimas. Meie valime endale juhid ja kui peaminister ei meeldi siis peab vaatama peeglisse ja küsima iseendalt, kas ma olen omalt poolt teinud piisavalt, et asju parandada.

Neljas väärtus on võrdsus. Võrdsus tähendab, et kõik kodanikud on seaduse ees võrdsed. Naised ja mehed on võrdsed. Esimese klassi õpilasel on samad õigused nagu gümnasistil.

Viies väärtus on õigusriik. Seda väärtust saab laiendada ka koolile, ka meil põhineb kõik seadustel ning kodukorral. Omakohust me ei luba, kes korda rikub saab karistada vastavalt kodukorrale.

Kuues väärtus on inimõigused. Ka meie koolis ei tohi kedagi diskrimineerida soo, rassi, etnilise päritolu, usutunnistuse, puude, vanuse või seksuaalse sättumuse pärast. Kaitseme isikuandmeid ja kõigil on õigus saada õiguskaitse, ka kaasõpilase eest, kui viimane tema kohta Facebookis halvasti kirjutab, või kui õpetajale vääritu e-mail saadetakse.

Suure-Jaani kooli põhiväärtusteks on RÕÕM, MÄRKAMINE, KOKKUHOIDMINE, KOOSTÖÖ, JULGUS ja ALGATUS.

Ma märkan rõõmu paljude õpilaste nägudel kes hommikul kooli tulevad. Rõõmu oma kaaslaste üle, sõpradega taaskohtumise ja võimaluse üle tarkust taga nõuda.

Projektipäeval tutvustasid oma hakkama saamist puudega inimesed. Me märkasime neid ja oskame nüüd paremini puude taga inimest näha. Eraldi tahan kiita neid, kes märkasid meie koolis kaasõpilaste kiusamist ja seda oma tegudega püüdsid ära hoida. Et ülekohut ära hoida peame rohkem märkama. 

Kokkuhoimise väärtuse eesrindlasteks võib pidada meie klassijuhatajaid, kes vaatamata sellele, et te olete kõik nii erinevad. Tulete erinevatest kodudest, erinevate võimete ja taustaga, püüavad just klassijuhatajad teid liita ühtseks meeskonnaks.

Koostöö eesrindlasteks saab pidada meie võrkpallureid, kes tänu oma eeskujulikule meeskonna tööle tõid ära maakonnavõistlustel esimese koha. Meeskonnas on kõige olulisem koostöö. Meil on tublid kehalise kasvatuse õpetajad, kes teid koostööle suunavad.

Julgus on väärtus mis aitab alati edasi minna, ka siis kui see tunnikontroll ei läinud hästi, nõuab see mõnikord julgust tunnistada iseendale, et oled luru olnud ja tuleks rohkem pingutada, rohkem õppida. Nii lihtne on alla anda ja loobuda. Mõnikord on ka õppimiseks julgust vaja.

Algatusi on ka meil sel õppeaastal olnud palju. Tääksist on õpetaja Jüri Hanseni algatusel saanud maletamise keskus. Uus algatus oli rahvariiete kandmine vabariiete aastapäeval.

Suure-Jaani gümnaasiumi väärtusteks on:

Esmalt, ühtekuuluvustunne ja meeskonnatöö – üksteist arvestades ja austades täidame koos ühiseid eesmärke. 

Teiseks, areng ja teadmised – väärtustame isiksuse arengut õppimise ja enesetäienduse kaudu.

Kolmandaks väärtuseks on turvalisus ja koolirõõm- loome ja hoiame enda ümber turvalist ja sõbralikku keskkonda.

Mõelge meie traditsioonide ja väärtuste peale, järgige neid, sest ainult nii saame luua paremat maailma. Maailma, mis on õiglasem, hoolivam ja ausam. Ainult nii saame hakkama nende muudatustega mis käimas on. 

Minu jaoks on see esimene kooliaasta lõpetamine direktorina. 

Kuna ma asusin kool tööle alles oktoobris, siis ei saa ma midagi öelda 1 septembri kohta, aga järgnenud ettevõtmistest on meelde jäänud tore õpetajatepäeva tähistamine. Viljandimaa koolijuhtidega reisid Ida-Virumaale, Hiiumaale ja Turku. Harivad ja kasulikud on olnud valla poolt korraldatud õppepäevad, meie tuletõrje häired. Tuleb veel meelde rõõmus helkurkõnd läbi Suure-Jaani, haige kähriku päästmine kooli ukse eest, males kaotamine meie kooli õpilasele, jõululaat ja jõulupeod, kelguuputus koolimaja ukse ees, unustatud suusad ja uisud koos üleriietega kooli riietehoius, poolaasta lõpetamise aktused, kus 104 õpilast said tunnustuse heade hinnete eest ja 58-le õpilasele andsime tunnustused ning kiituskirjad väga heade õppetulemuste eest. Meeldejääv oli ka õpetajatega reis Endla teatrisse Tõde ja õigust vaatama. Tore oli vabariigi aasta päeva tähistamine ja enne seda kõnevõistluse võitjat valida. Meie valla suurkuju Johann Köleri sünnipäeva tähistamine ja tema sünnipaiga koristamine on olulised mitte ainult mulle, vaid ka kohu valla rahvale. Projektinädalal sain jälle mundrit kanda, nii nagu ma tegin seda riigikaitse laagripäeval Teesoos, kus osalesid ka 9 meie vapramat õpilast. Projektnädala krooniks oli kindlasti Puuluubi tants, mida vist nii suures mahus, ehk nii paljude õpilastega tantsis vaid meie kool. Aprillivaheajal käisime kooli töötajatega Riias, kus veetsime mõnusa päeva. Mul oli esimene kord ka eksamikomisjone juhtida ja päris kurb oli, kui sain teada, et 37-st 9-ndikust 12 kukkus läbi matemaatika eksamil. Samas rõõmu tegi 5 õpilast, kes tegis eksami 5-le. Uhkeks teevad ka meie õpilaste rohked saavutused olümpiaadidel, spordis, pillimängus, muusikas, kunstis, males jne. Väärikad on kõik need karikad ja diplomid mida te koju toote. Me ostsime juurde kaks karika kappi, et need autasud ära mahutada. 

Tegelikult on olnud tore aasta ja väga uhke on olla Suure-Jaani kooli ja gümnaasiumi direktor.

Nüüd on kätte jõudmas suvi, aeg puhata ja laadida oma akusid. Suvi toob endaga kaasa päikese, soojuse ja palju vaba aega, mida saate veeta koos sõprade ja perega. Kasutage seda aega targalt, et koguda uusi kogemusi ja jõudu uueks kooliaastaks. Suvi on ka suurepärane aeg, et avastada uusi hobisid ja tegeleda sellega, mis teile tõeliselt rõõmu valmistab.

Lõpetuseks soovin meile kõigile päikselist suve!

Elagu Eesti! Elagu Suure-Jaani! Elagu suvepuhkus!

Aitäh!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

1,6 miljardit

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1