Meetmed kuidas taastada riigikaitsevõimekus

Paljud VIP-d kahetsevad, et omal ajal ei käinud ajateenistuses ja läbivad nüüd töö kõrvalt kaitseväe kursust, et oma täitmata jäänud kohust riigi ja rahva ees täita. Selles õigeaegsest teenistusest kõrvalejäämisest ei saa süüdistada neid inimesi, sest viga on ka kohustusliku ajateenistuse tänases süsteemis, mis ei anna lihtsalt võimalust teenima tulla kuna kasarmus ei jagu voodikohti.
Lisaks voodikohtade puudumisele ei ole kaitseväes ka piisavalt nooremohvitsere keda rakendada suurema kontingendi ajateenijate koolitamisele. Riho Terrase ja tema meeskonna poolt läbiviidud kaitseringkondade staapide, Maa-ja Mereväe staapide sulgemine sundis kaitseväest lahkuma sadakond vanemohvitseri, mille järel said paljud nooremohvitserid teha kiiret karjääri, istudes perspektiivi puudumise tõttu lahkunud vanemohvitseride kohtadele, nii et nooremohvitseride puudus kaitseväes suurenes veelgi!
Kolmandaks on käesolev väljaõppe protsess planeeritud väga mugavalt ja annab enamusele kaaderkoosseisust võimaluse puhata oma 35 päevast ja pikematki puhkust magusate suvekuude juuni - juuli - august sees. Samas nõrgendab/halvab see terveks kuuks Eesti kaitsevalmidust, sest enamus vägilastest, kes ohu korral peaks reageerima on puhkusereisil. Võidupüha paraadi peab tegema seepärast kaitseliit, sest kaitseväes vaid üks kompanii  teenimas.
Neljandaks tegeleb kaitsevägi pseudoprobleemide, nagu naisajateenijad ja pakasuhal baseeruvad õppekogunemised ikka ühele ja samale kontingendile. Üks minu tuttav on kohustuslikus korras käinud juba 3 korda kordusõppustel, ta ei ole sugugi kindel, et tahab sinna jälle 4-ndat korda naasta. Muinasjutus kus karjapoiss liiga tihti õrritas külarahvast hüüdega: "Hunt karjas", lõppes sellega, et kui hunt lõpuks tuli, oli külarahvas poisi lollustest väsinud ja enam appihüüdest välja ei teinudki. Nii võib juhtuda ka meie reserviga, kui ta ära kurnata. Õigemini kui üks osa ühiskonnast liigselt ära narritada.
Mida siis ette võtta?
1. Lühendada ajateenistust 6-le kuule. Kui meie eelmine kaitseväe juhataja sai ohvitseriks vaid 2 kuulise ohvitseride kursusega siis lihtne automaatur saab oma erialal selgeks ka 6 kuuga. Ma ei usu, et Mart Laar, Taavi Rõivas või mõni teine VIP, kelle ohvitseripagunid tulid ilma eelneva sõjaväeteenistuse kogemuseta vaid peale paarikuuste kursuste läbimist on niipalju geniaalsemad keskmisest Eesti noorukist. Eriala spetsialistidel võib ju kursus natuke pikem olla kuid mitte oluliselt. Nii saab aasta jooksul 2 korda rohkem ajateenijaid välja õpetada. See lahendaks voodikohtade probleemi ja toodaks palju rohkem reservüksuseid.
2. Nooremohvitseride juurde tekitamiseks tuleks taastada kuue kuulised ohvitseride kursused vabatahtlikele. Üks kursuse läbija kohustus oleks vähemalt 3 aastat teenida kaitseväes.
3. Reservüksustega tegelemiseks tuleks taastada ringkondade staabid, keda toetaks Kaitseliit olulisel määral. Samuti panna tsiviilkaitse lahenduste leidmise ülesanne ringkonna staapidele.
4. Kaaluda kahest olemasolevast brigaadist ühe ümberformeerimist ringkonna staabiks. Soovitavalt Tapal asuva brigaadi staap, sest kasulik oleks ka taastada väljaõppekeskuste süsteem või nende asemel luua väljaõppe rügemendid!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1