Eesti saadab Poola piirile 100 kaitseväelast

Eesti ajakirjanduses on kirjutamata reegel, et kõik mida kaitsevägi teeb seda ei kritiseerita. Riigikaitse teema on püha lehm seda ei tohi puutuda. Mine tea mis siis veel saada võib, meie iseseisvus võib vankuda ja vabadus ohtu seada. Ajakirjanikud esitavad hambutuid küsimusi ja saavad ümaraid vastuseid.

See on viinud riigikaitse juhid sellisesse mugavustsooni, kus neil on tekkinud puutumatuse tunne. Nad arvavad, et neile on kõik lubatud. 

KVÕÜAs õppinud noored ohvitserid on lugenud Clausewitzi ja teava, et sõda on poliitika jätk teiste vahenditega, ehk süsteemis karjääri tegemiseks peab poliitmasteritele meele järgi olema, see omakorda on hävitanud meie militaarkompetentsi ja asendanud juhtimise võime pugemisega.

Endise kaitseväelasena, võtan endale vabaduse ja vaevaks esitada neid küsimusi mida ajakirjanikud ei julge/oska/taha/viitsi esitada. 

Eesti saadab Poola piirile 100 kaitseväelast!!! Sõprade aitamine on püha asi, seda ei saa seada kahtluse alla. Mul pole isiklikult selle vastu, liitlaseid peab aitama, eriti kui nad ise küsivad seda abi. Samas kui vaadata seda teemat suuremas kontekstis siis tekib rida küsimusi

1. Tuletame meelde, et kaitseväe eelarve on nii pingeline, et neil ei jätkunud raha isegi orkestile ja kaplanaadile palga maksmiseks. Mundritega on nii kitsas, et pole enam presidendi palee ette sõdurile muud selga anda kui laiguline metsajope. Vallandati pea sada inimest, kes olid oma elu sidunud kaitseväega, kes olid saanud väljaõppe ja panustasid edukalt kaitseväe moraali ja mentaalsesse seisukorda. Eelarveliselt kaitseeelarve oli 2019 aastal mil suudeti orkestrile ja kaplanitele palka maksta 582 317 488  EURi ja kasvas 2020 aastal 631 319 262 EURni. 2021 aastal on järsku  kaitseväel tekkinud raha täiendavateks kuludeks, et maksta täiendavat tasu lisaks palgale reservõppekohunemisele kutsutud reservistidele, +ajateenijatele,+tegevväelastele vastavalt sõdurile 75 eurot päevas, allohvitserile 80 ja ohvitserile 100 eurot päevas. Kust tulid need täiendavad ressursid üleöö?

2. Eelmine aasta oli COVIDi aasta ja ära jäi terve rida õppekogunemisi, mis tegelikult jättis kaitseväele suure koguse palgaraha üle, sest reserviste ei kutsutud välja ja nende saamata jäänud tulu ei pidanud kompenseerima. Ometigi otsustati orkestri ja kaplanaadi kaotamise kasuks!!! Endise väeosa ülemana, kes haldas väeosa eelarvet, tean, et eelarves personalide kuludes olev raha on kasulikum aasta lõpuks ära kulutada (sest vastasel korral järgmine aasta saad vähem vahendeid) ja kõige lihtsam on see preemiatena välja maksta. Vaadates peastaabi ülema, Palmi, palgaandmeid oli tema sissetulek 2019 aastal 52 174,58 EURi, mis kasvas 2020 aastal 54 331,35 EURni (kuupalk 4454 ilma preemiata) ehk siis kasvas 2156,77 EURi. ...Abiks seegi sel raskel ajal. Paistab, et see lahti lastud inimeste palgaraha määritakse sõbralikult kaitseväe juhtkonna võileibadele.

3. Ajast mil ma Rahuoperatsioonide keskuse ülem olin ja missiooniüksuste eest vastutasin, mäletan diskusiooni sõdurite välismaale lähetamise teemal. Seisukoht oli, et Eestist välja me ei saa saata kedagi ilma tema vabatahtliku loata, eriti suurt kõhklust tekitas seadustega kaitsmata ajateenija välismaale saatmine. Seepärast ESTPAT ehk Scoutspataljoni saigi komplekteeritud profesionaalidest, sest nendele sai rakendada riiklikku kompensatsioonisüsteemi olukorras kui midagi temaga juhtub. Ma pole kuulnud, et ajateenijate osas see seadusetus on tänaseks parandatud. Eriti olukorras kus vahepeal kaitseväes igasugune sisemine regulatsioon puudus, sest sisemäärustikud olid kinnitamata!!! Ma pole kindel, et rõhutada reserväelaste ja ajateenijate saatmist välismaale on õige. Omal ajal me rõhusime sellele, et kõik välismissioonile saadetavad on vabatahtlikud!!! Kas see vabatahtlikkuse nõue enam ei kehti?

4. Kaitsevägi vallandas 46 teenistijat/professionaali seoses sellega, et neil polnud ette näidata vaktsineerimise tõendit. Kohtuasjad nende ennistamiseks käivad, aga inimesed on süsteemist väljas. Samas reservõppekogunemisel mitte osalemist ei saa põhjendada vaktsineerimistõendi puudumisega. Vaktsineerimata reservistid kõlbavad teenistusse, prohvid kes vaktsineerimata ei kõlba teenima!!! Kas see ei kirjelda seda suurt segadust mis kaitseväe juhtkonnas otsuste langetamises valitseb? Kellele elukutseliste kaitseväelaste vallandamine on kasulik?

5. Veiko-Vello oma err-i artiklis väidab, et Eesti "sõjaväe" (Palm on uue termini kasutusse võtnud, vanasti räägiti ikka Kaitsejõududest ja kaitseväest) suurus on 25 000 kaitseväelast. Olen oma eelmistes artiklites seadnud sügava kahtluse alla olemasoleva stuktuuri sõjaaegse juhtimisevõimekuse. Palm, Herem, Terras vähendasid kaitseväe rahuaja struktuuri kahele brigaadile, (millest ühe annab Palm NATOle!!!!), mis on kaasa toonud selle, et meil on terve hunnik rühmasid, võibolla ka kompaniisid, aga kõrgema tasandi juhtimine puudub. Herem, suure metsavendluse huvilisena peaks olema lugenud kuidas väikesed metsavendade grupid lihtsate vahenditega ükshaaval hävitati!!! Kahjuks pole hetkel juhtkonnas meest kes julgeks Terrase-Palmi vigu parandada. Masendav!


  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1