Islamist

Olen üks nendest kes on Iraagis käinud, õigemini osalesin NATO väljaõppemissioonil Iraagis ja elasin 2008 pool aastat Bagdadis. Minu vastutuse all olid ka kohalikest elanikest tõlgid, kellest enamus olid mehed. Kõige suurem soov nendel tõlkidel oli tagasi saada internetiühendus oma tööruumidesse. Kahjuks olid kohalikud mehepojad NATO internetiühendust kasutanud enamasti pornofilmide vaatamiseks, seetõttu me neile seda võimalust ei taastanud.

Enne missioonile minekut lugesin läbi Muhamedi eluloo, et saada teada kellega mul seal kohapeal tegemist tuleb. See 1932 aastal saksa keeles välja antud raamat andis mulle päris huvitava ülevaate Islami religioonist.

Kõige huvitavam aspekt Islami puhul on tema ratsionaalsus. Põhimõtteliselt ta lubab sul kõike teha. Kristlusel on kümme käsku mis usklikke piiravad. Me kõik teame neid keeldusid, et sina ei tohi tappa, varastada, petta jne. Nendest nõuetest on saanud meie ühiskonna moraali alused, vundament juriidikale jne. Islam püsib viiel sambal, põhimõttel, käsul. Esimene on sama mis kristlusel.

1. Sinul ei tohi olla teisi jumalaid peale Allahi. Ka kristlus on üles ehitatud monoteismile, see on mõlema religiooni ühisosa. Algusaastatel kuulas Muhamed palju kristluse õpetajaid ja võttis sealt palju üle.

2. Sa pead palvetama 5 korda päevas. Juhul kui oled reisil või ei saa, siis piisab kui palvetad mõtetes. Mohammed oli ametilt ärimees kes rändas ringi kaamelikaravanidega, polnud ju otstarbekas karavani 5 korda päevas vaid palve tarbeks seisma panna, väljapääsuks on mõtetes palvetamine. Islami religiooni algusaastatel pidi palvetama Jeruusalemi suunas, sest ka Mohammed pidas seda linna oma religiooni jaoks oluliseks kohaks, kuna pidas Islamit kristlusest  paremaks jumala tõlgenduseks. Alles hiljem pöördus kohustus palvetamise suuna osas Meka poole.

3. Sa pead paastuma ehk Ramadaani pidama. See on ka väga kasulik ja pragmaatiline nõue. Ramadaani ajal pole kohustatud paastuma reisijad, raugad, menstrueerivad naised, rasedad ja imetavad naised ning haiged.

4. Korra oma eluaja jooksul pead käima hadžil ehk palverännakul Mekas. Mohamedi kodulinna tarbeks väga kasulik nõue. 

5. Kui sul on raha siis anneta seda vaestele. Kui sulle tundub, et sul vaba raha pole, siis ei pea sa seda annetama.

Kaupmehele kohaselt ei jäta islam sind ilma armust kui oled kedagi petnud, tapnud või röövinud! Peaasi, et usud, palvetad, paastud ja reisid korra Mekasse. Kas pole suurepärane tulevikureligioon?

Miks siis on selle religiooni harrastajate hulgas niipalju äärmuslasi, kes ennast õhku lasevad ja teevad muid koledusi? 

Seda saab selgitada religiooni ühe arenguetapina. Mäletame ka ju kristlusel aegu kui nõiad tuleriidale saadeti, teisitimõtlejaid hukati, indulgentsidega omale lunastust osteti jne. Kristlus on oma aregus jõudnud rahulikku etappi, küll see saabub ka islamile.

Kas on ohtu, et islam vallutab maailma? Ühest küljest on ta seda juba teinud, nii nagu seda on teinud ka kristlus. Islami puuduseks võib pidada nõrka institutsiooni. Kristlusel on välja ehitatud tugev hierarhia ja rituaalid, siis islamis puuduvad mungad ja kiriku teenrid, seal oma vaid mullad ehk õpetajad. Ma arvan, et see jääb maailma vallutamiseks natuke väheks. 

Siiski ei tohiks me alahinnata araabia kultuuri invasiooni meie aladele. Karmides oludes kõrbepojad teevad kõik ellujäämise nimel, see on sisse kodeeritud nende geneetikasse. Kes on araabiamaailmaga äri teinud või kokku puutunud, see teab, et kohalikud teevad alati kõik, et sulle meele järele olla, vähemalt sõnades. Läbirääkimistel on neil kõik olemas, kõik saab tehtud jne. Tegelikkuses pole lubatud asju olemaski, ...hiljem selgituseks öeldakse, et kõik saab olema kui Allah seda tahab,...ju siis seekord ei tahtnud :)

Meie ürgsetesse geenidesse on samuti programmeeritud ellu jäämine, aga see ilmneb alles äärmuslikes olukordades. Äri ajades on meil olulisteks väärtusteks kujunenud sõna pidamine, au, uhkus jne.  Kuidas võita malemäng, kui teine pool mängib seda mängu nipsu reeglite järgi? Sõltub sellest kui kaua me laseme sellisel mängul kesta!


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1