Soome valimised sarnased Eesti valimistele!

Täna selgusid Soome parlamendivalimiste tulemused.
Üldse osales valimistes 16 erakonda/parteid, kellest 8 said parlamenti. Eestis 9st kandideerinud erakonnast 5 said parlamenti. Soome parlament on Eesti omast 99 koha võrra suurem. Soome 200 kohalise parlamendis valitsuse loomiseks valimised võitnud Sotsiaaldemokraatide erakonnal seisavad ees rasked koalitsioonikõnelused, sest kohtade arv ei anna neile eelist.
Eestis panustas Reformierakond tugevalt reklaamile, aga samuti ei saanud määravat enamust valitsuse loomiseks 101 liikmelises parlamendis.
Soome 200-kohalises parlamendis said sotsid 40 kohta, põlisoomlased 39 kohta. Koonderakond sai 38 kohta. Keskerakond sai uues parlamendis 31 kohta. Ülejäänud kohad on: Roheline Liit (20), Vasakliit (16), Soome Rootsi Rahvapartei (9), Kristlikud Demokraadid (5). Kaks kohta läks üksikkandidaatidele - parlamenti pääsesid Mats Löfström ja Harry Harkimo.
Sarnaselt Eestile lubas enamus parteisid koostööd mitte teha põlissoomlastega.
Soomlastel on veel üks suur väljakutse, nimelt nad peavad 1 juulil üle võtma Rumeenialt Euroopa liidu juhtimise, seda kohe peale mais toimunud Euroopa parlamendi valimisi ja klaarima Brexiti.
Soome ja Eesti probleemid on suhteliselt sarnased. Mõlemad on läbi viimas suurt regionall reformi kus riigi kohalolekut maapiirkondades vähendatakse märkimisväärselt ja rakendatakse tõmbekeskustele põhinevat ärimudelit kopeerivat riigijuhtimist. Siit pärinevad ka mõlema rahva rahulolematuse juured.
Mis siis hakkab juhtuma eeltooduga seoses?
Soome on stabiilne riik, et pole vahet kes võimul, nad saavad ikka hakkama.
Valitsus moodustatakse hiljemalt juuni alguseks kuigi ma usun, et soomlased teevad selle varem ära, ja juulis minnakse Euroopasse kummi venitama Brexiti teemal.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 2

Kõne vabariigi 106 aastapäeva puhul Suure-Jaani vabadussõja mälestusmärgi juures

Jalutades Riia vanalinnas, soovitus turistile 1